Wat is jumpstyle??

Jumpstyle is eigenlijk maar een dans. Een dans die je op een bepaalde muziek doet die muziek heet Jump.

Jump is een breed muziekgenree dat zijn oorsprong vond in Amerika maar pas eind jaren '90 in België een eigen, universele stijl kreeg.

In het begin werd jump beschouwd als een variant van het snellere en hardere hardcore, maar al snel groeide deze tragere variant (toen zo'n 135-140 bpm) uit tot een ware rage.

De peetvaders van het jumpgenre waren Da Boy Tommy en Da Rick, die samen de top 10-hit "Ready to rumble" hebben gehad, met een sample van vechtgala-presentator Michael Buffer. Zij introduceerden jump bij het Belgische publiek. De eerste jaren bleef jump slechts bekend in de Lage Landen, maar later sprong de microbe over op andere landen waaronder Frankrijk en Duitsland. Door de opkomst van hardstyle, werd jump in Nederland plots ook jumpstyle genoemd, waarna ook België deze benaming hier en daar overnam.

Jumpstyle verwijst zowel naar de muziek als de dans die erbij is gekomen en veel landen wordt het genre jump meestal jumpstyle genoemd. Beide benamingen worden aanvaard. Op dit ogenblik is jump begonnen aan een heropleving. Door de jaren heen is de snelheid toegenomen tot ongeveer 140-145 bpm.

Kenmerken Jump(style) wordt gekenmerkt door vrolijke melodieën waar een tamelijk harde bass in voorkomt. Vaak bevatten jumpnummers een geluidsopname - sample - van een bekende film of een mannelijke vocal. Doorgaans vallen deze samples of vocals vlak voor het hoogtepunt van het nummer, waarna het helemaal losbarst. Door de energieke melodie die voorkomt bij jump(style), wordt dit genre soms verward met het genre hardtrance, en door niet-kenners wordt jump ook verward met hardstyle tot zelfs hardcore en rave. Het probleem is dat deze genres elkaar vaak heel dicht benaderen of zelfs in elkaar overlopen. In Nederland spreekt men soms van Nederlandse oldstyle sound die in een nieuw jasje is gegoten met vrolijke clubhouseachtige beats en rave, in combinatie met oldschool/hardcore bass.

Jumpen De dansstijl die recentelijk met jump wordt geassocieerd, is geëvolueerd uit een variant op het hakken, via werkelijk (rond)springen tot het vandaag bekende skiën. Er zijn verschillende manieren om te jumpen. Bij elk van deze manieren is het de bedoeling dat bij elke beat een andere beweging (met de benen) gemaakt wordt zonder stil te staan.

Het skiën: de "skimove" is zo bekend dat op het internet een wildgroei is ontstaan van filmpjes waarin jongeren "skiën" en hun jumpmoves tonen. Soms gaat dit samen met parodieën waarbij populaire videospelletjes- of tv-programmapersonages worden gebruikt als jumpers. Hardjump: deze stijl van jumpen wordt vaak gebruikt bij de gelijknamige stijl van de muziek, de hardjumpmuziek. Bij deze stijl van jumpen wordt er harder met de voeten op de grond gestampt, vooral met de hakken en de tenen. Freestyle jumpen: ook deze stijl zie je veel filmpjes over op het internet, hier zitten geen 'regels' aan vast, de jumper doet het zoals hij of zij het wil. Duojumpen: met 2 mensen (of meer) tegelijk hetzelfde pasje doen, ook deze filmpjes zijn veel op het internet te vinden. Frenchstyle jumpen (ook wel tekken): net zoals de jumpstyle van vroeger (rond 2000), een soort vierkantje maken door te springen van de linkervoet linksvoor op de rechtervoet rechtsvoor en daarna van de rechtervoet rechtsachter op de linkervoet linksachter (en dit hierna weer herhalen). Dit is de Franse versie van het jumpen en wordt vooral gedaan op de industrial jump of french tek. Er wordt ook gejumpt op andere nevengenres die hun oorsprong hebben in de house, soms tot ergernis van de aanhangers van die andere genres.

Overzicht geschiedenis Land Jaar Bijzonderheden België 1997 Het ontstaan van het muziekgenre jump zoals we het nu kennen. De grondleggers voor deze benaming waren Da Boy Tommy en Da Rick. Oostenrijk 1999 In Oostenrijk begint men als eerste te jumpen. België 2002 Het opkomen van de Franse techno/tekclub. Jump kent in België en Noord-Frankrijk een blijvende opleving. Grootste promotor van het jumpen.

Duitsland 2003 Het jumpen wordt minder populair in Duitse discotheken. Nederland 2005 In de zomer van 2005 werd het jumpen populair in Nederland. Nederland 2007 Jumpstyle breekt door bij het 'gewone publiek' mede door de clips en muziek van Jeckyll & Hyde (Ruthless en Vorwerk) en Hilbrand Nawijn met zijn single Hey Jumpen, die hij met zijn danskunsten vertoonde in het programma Jensen.

Stijlen Binnen het jumpgenre zijn er verschillende stromingen. Gezien jump (als concept) al jaren wordt geproduceerd en het beïnvloed is geraakt door diverse muziekstijlen kent het een breed scala aan richtingen.

UC/Newstyle: de eerste echte jumpstijl naar het befaamde Underground Construction-label uit Chicago. De hardere, uit de booty- en ghettohouse (in Detroit en Chicago) afkomstige stijl kwam rond 1993 opzetten en was relatief eenvoudig qua opzet. Dikke basslijnen, eentonige maar toch stevige en energieke beats maakten van deze stijl dé blauwdruk voor de jump zoals we die vandaag de dag kennen. Rond 1997/1998 kreeg deze stijl in Nederland de naam newstyle mee toen het als nieuw geluid nog wel eens op hardcorefeesten gedraaid werd. Tegenwoordig kent deze stijl een erg snel en hard karakter en mag het in één adem genoemt worden met (newstyle) hardcore. Vooral in Spanje en Amerika is deze snelle UC-variant met veel hoge en geflipte tonen erg populair. Chicago hardhouse/techno: één van de vele stromingen die nauw verwant is aan UC/Newstyle. Deze snellere techovariant op booty- en ghettohouse wordt nog wel eens gedraaid in jumpsets. Belgische jump: veelal populair geworden door Da Boy Tommy's Jumper Records. Vele Belgische artiesten gaven toentertijd (begin 1997) hun eigen draai aan de Amerikaanse jumpstijlen door veel gebruik te maken van het Belgisch en Noord-Franse oldschool/retro. Dit nieuwe, springerige geluid kreeg mede dankzij Jumper Records de juiste stempel 'jump' opgeplakt en werd vanaf toen in West-Europa als een geheel eigen stijl gezien. Het hoogtepunt beleefde deze steeds vrolijker en meer mainstream wordende stijl in de periode 1997-2001. Noord-Franse techno/tekclub: de Franse voorganger van de vaak hardere french tek. Deze stijl laat zich kenmerken door veel diepgaande geluiden, funky clubachtige beats in een typisch technoritme. Het was deze stijl die jump rond 2001/2002 deed herleven in de Belgische en Franse clubscene en de weg vrijmaakte voor het succes van vandaag de dag. French Tek: de hardere variant op de tekclub geïntroduceerd door artiesten als Lobotomy Inc., Major Bryce, Greg C en Tranceball. Het gaat hier vaak om een stevige beat met in de beginjaren veel tekclubinvloeden. De laatste jaren kent het voornamelijk vollere en meer pakkende melodielijnen en is het uitgegroeid tot een van de grote mainstream jumpstijlen. Deze stroming geniet vooral veel aanhang in Frankrijk. Jumpstyle: De nadruk ligt hier vooral op de door hardstyle beïnvloede kant van jump: veel kenmerkende synths, melodie en krachtige kicks. Zoals de naam al suggereert komt jumpstyle voornamelijk uit Nederland. Deze sound is groot geworden in Rotterdam en omstreken, maar ook in delen van Duitsland en Zwitserland.

Bekende artiesten

UC/Newstyle Angel Alanis Dance Works! Kevin Halstead
Mark V & Poogie Bear Raoul Zerna Trajic
Bassdrum Project Javi Boss

Chicago Hardhouse/Techno DJ Bam Bam Kamikaze
Paul Langley Sebastian Prelar
Space DJ'z Ze Mig L

Belgische Jump Da Boy Tommy Da Rick Danger Hardcore Team Delta vs. DJ Dex DJ Bart
DJ Danny DJ Frank DJ Glenn DJ Stijn D-Traxx
DJ Yoeri Progressive Maniacs Solid Solution Zolex DJ Coone

Noord-Franse Techno/Tekclub Dark Dancer DJ HS DJ LB DJ Ross
Gang from L.A. Jurgen Smith/Loops Factory Max Walder/Concervator Minimal 421
Seb B Synap-6 X-Panders

French Tek Binum/FC Boulogne Bjorn Smith/Loops Factory/Loona Chicago Zone
D-Noizer Dinamik DJ Greg C/Jenny D Light
Katrin Lewis Project Klap's Lobotomy Inc/Dark System

Jumpstyle Bad Boyz
DJ Genius
DJ Tony

Allround/Rest Lethal MG DJ Massiv Q-ic
DJ Coone Ruthless DJ Marcky
Major Bryce DJ Furax Vorwerk

Bekende labels Jumper Jump Force Traxx Explosive Records Babaorum Records Dirty Workz Zoo Records Square Beats

Kleding Kenmerkende kledingmerken voor fans van het jump-genre zijn Sergio Tacchini (vooral vesten) en Lacoste (vooral petjes), De Puta Madre 69 en Nike Air Max.